Merhaba arkadaşlar yine bir yazımla karşınızdayım,bu yazımda internetteki tuzaklar ve korunma yolları hakkında faydalı ufal bilgiler vereceğim.
Öncelikle bir alışveriş yapacaksanız-ki şuanda konumuz hosting servisi olduğu için sunucu kiralıyacağınızı varsayalım- dikkat etmeniz gereken belli başlı noktalar vardır ben bu noktalara değinmeye çalışacağım;
-Sitenin adres çubuğunda nasıl yazıldığına bakın !
Uzantılar herşeydir arkadaşlar amanın dikkat ücretsiz açılabilen sitelere kati suretle inanmayınız,
Kimdir bu ücretsiz siteler?Nasıl ücretsiz olduğunu anlayabilirim dediğinizi duyar gibiyim Meraklanmayın arkadaşlar size can alıcı noktaları yazımın ilerleyen satırlarında göstereceğim.Uzantı dediğimiz budur arkadaşlar
Http://www.radyoforum.com
Koyu kısımların birincisi bizim güvenlik protokolumüzdür candamarı işin buradadır,ödeme sayfalarında oranın https:// olması gerek!Https olması demek o sayfanın SSS ile korunduğunun işaretidir ve bu 128 bit bir şifreleme sisteminin o sayfada var olduğunu bize belirtir.SSS nedir ne işe yarar anlatacağım arkadaşlar,ikinci koyu kısımda ise;
.com
.com.tr
.net
.org
.biz
Olmasına dikkat edin bunlar evrenseldir arkadaslar-her ülkenin kendi ayrı uzantısıda mevcut tabii .fr Fransa vb gibi-
Bunlardan sakının:
.tr.gg
.tc
.tk
.tl
.tp
Göze hoş gelmeyen heryerinden reklam çıkan altı üstü reklamlarla donatılmış sitelere hiç kulak asmıyoruz tabii oraları söylemiyorum )
-Tamaam siteye girdik site .com lu yani alan adı var peki şimdi neye bakıcaz Çağatay bey diyorsunuz,demeyin efendim herşey sitenin alan adında değildir,mesela bakınız
-Ücretlendirmeler,kullanılan hitap,canlı destek-Varsa- size yaklaşımları,sitede bulunması gereken referansları,kullanıcı arayüzü,ödeme bilgileri,ödeme sayfası bunların hepsi sitenin güvenilirliği ile çok yakından ilişkilidir hepsini inceleyeceğiz arkadaşlar.
&ücretlendirme; Herkes ucuza en kaliteliye sahip olmak ister! YAPMAYIN
Unutmayın ki hiç kimse size bedavadan birşey vermez,veriyorsa orda sakıncalı birşey vardır
Her hizmetin bir karşılığı vardır,çok pahalı olupda işe yaramaz olanlarda yok mu diyorsunuz sizde haklısınız fakat %80 bu iş böyledir
Bizim firmamızın fiyatları makul olması gereke fiyatlar mesela abartı değil,yayın yapacaksınız 100 kişiye dinleteceksiniz,siteniz bizden radyonuz bizden herşey bizden YILLIK 150 ₺ arkadaşlar her hizmetin bir bedeli olmalı hayatta aman dikkat!
@canlıdestek; satın alıcağımız içeriğin sitesine girdik canlı destek varsa tıkladık bir görevli bağlandı ve konusuyoruz,siz onun için bir potansiyel müşterisiniz ve sizinle resmi bir konuşma yapıyor,kimse size alın diye burnunuza tutmamalı,eğer almanız için gereğinden fazla indirim-kampanya yapıyorsa yinede uzak durun arkadaşlar amaan ucuza alıyım hemde sıcakkanlılar demeyin,bu devirde herkes cin dikkat!
"Referanslar" evet arkadaşlar zurnanın son deliğidir referanslar size başarılı referanslar sunamayan hiçbir firma-bilişim-insan ile ÇALIŞMAYINIZ.Daha önceden yapmış olduğu işleri görmek isteyin,müsterilerinden yorum isteyin,ince eleyim sık dokuyun devirde para kolay kazanılmıyor!
Kimsenin parasını bile isteye çöpe atmayacağını biliyorum ama bizi kandırıp paramızı bizden almaya çalışacak yüzlerce insan var ve bizim bunlardan aklımızı kullanarak korunmamız gerek.
//Arayüz// siteye girdiniiz herşey güzel, alan adı var site tasarımı güzel destek resmi bir dille hitap ediyor ama bir terslik var?Üye girişi yaptığımda karşımdaki ekranda tasarım bozuluyor,site ekranı dağılıyor,çabuk kaçın kurtarın kendinizi orda ters giden birşeyler var! Bırakın terzi kendi söküğüyle uğraşsın siz yolunuza gidin başka hosting firması mı yok! Korkmayın biz varız ))
Son bir püf nokta;
Herşey tamam buraya kadar hiç fire yok mu ? Kitabına uygun mu sistem? Yazımın başında Sss diye birşeyden bahsetmiştim şimdi sırasıdır, nedir sss Çağatay bey diyenler için buyrun arkadaşlar ;
(DETAYLI BİLGİ OLDUĞU İÇİN ALINTIDIR ARKADAŞLAR ALT KISIMDAKİ BİLGİ)
SSL (Secure Sockets Layer) Nedir?
Genel olarak SSL kısaltmasıyla karşımıza çıkan Secure Sockets Layer (Güvenli Yuva Katmanı), 1994 yılında geliştirilen bir iletişim protokolüdür. İnternet üzerinde SSL ile kredi kartı detayları ve benzeri hassas bilgilerin iki bilgisayar arasındaki iletişim sırasında şifrelenerek taşınmasını sağlamaktadır.
SSL'in Faydaları ve Özellikleri
SSL'in günümüzde en yaygın kullanımı, web siteleri ile ziyaretçileri arasındaki iletişim sırasında üçüncü kişiler tarafından kullanıcı ismi, şifre, kredi kartı detayları gibi bilgilerin üçüncü kişiler tarafından görüntülenmesini engellemektir.
1996 yılında 3.0 versiyonunun çıkarılmasıyla hemen bütün Internet tarayıcılarının (Microsoft Explorer, Netscape Navigator, Mozilla Firefox, Opera, Safari, vb.) desteklediği bir standart haline gelmiş ve çok geniş uygulama alanları bulmuştur.
Mozilla Firefox'da adres satırı yanında (solda) ve durum çubuğunda (sağda) çıkan asmakilit simgesi.
Internet Explorer 6.0 (solda) ve 7.0'da (sağda) çıkan asma kilit simgeleri.
Web tarayıcınızın (browser) altındaki durum çubuğunda veya adres satırı yanında gördüğünüz asma-kilit resmi SSL güvencesinde olduğunuzun işaretidir. Bu kilit resmine tıklayıp SSL sertifikasının kimden alındığı, geçerlilik süresi gibi bilgileri görebilirsiniz.
SSL'in temel özellikleri:
Şifrelenmiş bir bağlantı kurar ve üçüncü kişiler bu bilgiyi edinse bile çözemezler,
Haberleşmenin bir ucundaki (ziyaretçi) diğer uçtakinin (site) kimlikğini doğrulayabilir,
Güvenilirdir çünkü iletişim sırasında, tamamlık (integrity) kontrolünü de yapılır.
Bir web sitesiyle haberleşirken web tarayıcınız http (Hypertext Markup Protocol) adı verilen bir protokol kullanmaktadır. Bu nedenle web sitesinin adres satırında iletişimin bu protokol üzerinden yürütüleceğini belirten http:// şeklinde başlayan web sitesi adresini görürsünüz. SSL ile şifrelenmiş bir sayfaya geçtiğinizde bu protokol yerine HTTPS protokolü kullanıldığından adres satırının https:// şeklinde başladığını görebilirsiniz.
Sayfanın SSL ile şifrelenip şifrelenmediğini nasıl anlarsınız?
SSL sertifikası bulunan bir web sayfasına geldiğinizde, yukarıda göreceğinizden bahsettiğimiz asma kilidin yanı sıra adres satırında http:// şeklinde başlayan web sitesi adresinin https:// şeklinde değiştiğini görürsünüz.
SSL'i Kullanmak için Ayar Yapmanız Gerekir mi?
SSL'i kullanmanız için özel bir ayar yapmanız gerekmez. Ancak çoğu modern web tarayıcısı SSL ile şifrelenmiş bir sayfaya ulaştığınızda bir uyarı mesajı görüntüler. Eğer bir sitedeki SSL şifreli sayfalara her ulaştığınızda bu mesajla karşılaşmak istemezseniz web tarayıcınıza bu sertifikaya güvendiğinizi belirtmek için sertifikayı kaydetmeniz gerekir.
Çoğu kullanıcının tercih ettiği Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera ve Safari üzerinde sertifika görüntüleme ve kayıt aşamalarını gerçekleştirme için tarayıcı tarafından sunulan seçenekeri kullanmak veya sihirbazları takip etmek yeterlidir. Eğer kullandığınız web tarayıcısında bu işlemi gerçekleştirmekte güçlük çekiyorsanız, tarayıcının üreticisinin sunduğu yardım bölümleri ve/veya web sitesine göz atmanızı öneririz.
SSL'de 128 Bit nedir?
Veri akışında kullanılan şifreleme yönteminin gücü kullanılan anahtar uzunluğuna bağlıdır. Anahtar uzunluğu bilginin korunması için çok önemlidir. Örneğin; 8 bit üzerinden bir iletimin çözülmesi son derece kolaydır. Bit, ikilik sayma düzeninde bir rakamı ifade eder. Bir bit, 0 veya 1 olmak üzere 2 farklı değer alabilir. 8 bit ise sadece 28=256 olası farklı anahtar içerir. Bir bilgisayar bu 256 farklı olasılığı sıra ile inceleyerek bir sonuca ulaşabilir. SSL protokolünde 40 bit, 56 bit ve 128 bit şifreleme kullanılmaktadır. 40 it ve 56 bit standartları günümüz bilgi işleme hızlarında güvenilirliğini yitirmiş olup yerlerini 128 bit şifrelemeye bırakmıştır.
128 bitlik şifrelemede 2128 değişik anahtar vardır. Dolayısıyla bu şifrenin deneme yanılma veya diğer yöntemlerle çözülebilmesi çok büyük bir maliyet ve zaman gerektirir. Kötü niyetli bir kişinin 128 bit’lik şifreyi çözebilmesi için 1 milyon dolarlık yatırım yaptıktan sonra 67 yıl gibi bir zaman harcaması gerekir. Bu örnekten anlaşıldığı gibi SSL güvenlik sistemi tam ve kesin bir koruma sağlar.
Evet arkadaşlar bir yazımın daha sonuna gelmiş bulunmaktayım,
Esen kalın
Çok güzel bir paylaşım. Web hosting almak isteyenler ve alacaklar kesinlikle bunu okumalı. Teşekkür ederiz.
Bilgilendirme için teşekkür ederim.
Bilgilendirme için teşekkür ederim.